Houdbaarheid koffiebonen: vier stellingen over het bewaren van koffiebonen
Voor de beste houdbaarheid van koffiebonen is een opslagcontainer een must.
Nee, dat is geen must. Je kunt de koffiebonen na het openen van de zak prima in de originele verpakking laten. Wel is het van belang om de zak na het openen weer zo luchtarm mogelijk af te sluiten omdat langdurige blootstelling aan zuurstof de kwaliteit van de koffiebonen aantast. Bij Hallokoffie.nl zijn we fan van de plastic afsluitclips, zie onderstaand voorbeeld. Een goed elastiek voldoet overigens ook.
Met het continu zo luchtarm mogelijk afsluiten van de zak kun je de koffiebonen gemakkelijk enkele weken bewaren zonder dat de kwaliteit achteruit holt. Wil je geen enkel risico lopen op kwaliteitsverlies en/of wil je de koffiebonen extra lang bewaren dan kun je ook overwegen om een vacuüm koffiebus aan te schaffen. Zorg er wel voor dat de container groot genoeg is om de hoeveelheid bonen die je regelmatig gebruikt in op te slaan en vermijd overmatig grote containers omdat deze de bonen blootstellen aan meer lucht elke keer dat je de container opent.
De houdbaarheid van koffiebonen bevordert bij opslag op koele en donkere plekken.
Juist. Of je de koffiebonen nu ongeopend, geopend in de verpakking of in een vacuüm koffiebus bewaart, het bewaren van je koffiebonen op de juiste temperatuur is essentieel om hun versheid en houdbaarheid te bevorderen. Kies daarom voor een koele en donkere plaats, zoals een keukenkastje of een voorraadkast, om je koffiebonen in op te bergen. Vermijd plaatsen die worden blootgesteld aan direct zonlicht of warmtebronnen zoals kachels of ovens. Hitte kan oliën in de koffiebonen doen oxideren, waardoor de smaak snel achteruitgaat. Ook kunnen koffiebonen uitdrogen en hun heerlijke geur verliezen. Bewaar de bonen dus niet in de buurt van bijvoorbeeld de vaatwasser of waterkoker omdat die een aanzienlijke warmte kunnen afgeven.
Koffiebonen blijven lang houdbaar in de koelkast
Onjuist. Ondanks dat je door de vorige stelling wellicht op het verkeerde been bent gezet, raden we het absoluut af om koffiebonen in de koelkast te bewaren. Vocht is namelijk een vijand van (verse) koffiebonen. Bewaar ze daarom op een plaats met een lage luchtvochtigheid om de houdbaarheid te bevorderen. Bewaren in de koelkast of vriezer wordt om die reden niet aangeraden. Naast het feit dat bijvoorbeeld in de koelkast geuren kunnen overslaan naar de koffiebonen, is ook de temperatuurverandering van koelkast naar bereiding niet bevorderlijk voor smaakbehoud.
Voor gebruikers van een handmatige espressomachine:
De houdbaarheid van gemalen koffiebonen is langer dan van ongemalen koffiebonen
Onjuist. Maak je gebruik van een handmatige espressomachine? Let er dan op dat het malen van koffiebonen het oxidatieproces versnelt, waardoor de smaak en het aroma sneller verloren gaan. Bewaar de koffiebonen daarom niet-gemalen tot vlak voor gebruik. Investeer indien mogelijk in een goede koffiemolen en maal de bonen net voor het zetten van je koffie voor het meest verse resultaat.
Tot slot:
Het bewaren van koffiebonen vereist een beetje aandacht, maar is absoluut geen hogere wiskunde. Door bovenstaande eenvoudige adviezen op te volgen, kun je ervoor zorgen dat elke kop koffie net zo lekker is als de eerste.